Kouč dorostu Novický: Byli jsme konečně efektivní

Autor: David Kratochvíl - Úterý, 20. září 2022, 23.53 hod.
Po prohře ve Světlé nad Sázavou a domácí remíze s Okříškami dokázali dorostenci opět v Krajském přeboru bodovat naplno. V 7. kole zvítězili na půdě Kamenice nad Lipou a na aktuálního lídra z Lipníku ztrácí dva body. V neděli 25. září se svěřenci trenéra Jiřího Novického představí doma. Vyzvou Ždírec nad Doubravou, na který po šesti odehraných duelech mají k dobru tři body. 

Už v předzápasovém rozhovoru pro klubovou televizi kapitán dorostenců Václav Pavlíček hovořil o tom,  jak důležité je, sobotní duel na půdě celku z Pelhřimovska zvládnout. Mančaft totiž pomýšlí na okamžitý návrat do dorostenecké divize, takže jakékoliv bodové klopýtnutí v zatím vyrovnané soutěži, bolí o to více. Zvlášť když z předchozích dvou duelů si Novického svěřenci připsali jen po bodu.

Ve Světlé prohráli po diskutabilní penaltě a doma remizovali s Okříškami, když vyrovnávací branku na 1:1 inkasovali v samém závěru utkání. I proto Bedrníci jeli do Kamenice nad Lipou v sobotu dopoledne s odhodláním, že se do krajské metropole Vysočiny chtějí vrátit s dalšími třemi body do tabulky. A záměr se jim vydařil dokonale. 

Do poločasu si vypracovali vedení 4:1, které ještě o dalších pět branek po pauze dokázali navýšit. Hattrickem se blýskl Tomáš Tichý. "Konečně jsme proměnili to, co jsme proměnit měli. Domácí si dali i jednu vlastní branky, ale konečně jsme v zakončení dokázali být efektivní. Vyhráli jsme zaslouženě," těší kouče Novického při bilancování utkání. 

Ocenil soupeře, že chtěl hrát fotbal. "Jako jeden z mála nenakopával balóny. Hrálo se na umělce. Terén byl poměrně dobrý. Kluci makali. Bylo na nich vidět, že chtějí zlomit prokletí v nestřílení branek," všiml si kouč. 

Celý tým před sebou od začátku sezony tlačí jediný cíl, a to je pokud možno, okamžitý návrat do dorostenecké divize. "Kluci chtějí. Když by se to povedlo, tak jedině dobře. Máme kromě staršího i mladší dorost. Tím, že nehrajeme divizi a mladší dorost hraje I. A třídu, takže ti mladší kluci ve víkendových zápasech jdou na soupeře, kteří mají v sestavě až 18leté hráče. Zatímco našim klukům je 14 nebo 15 let. Postup by tomuhle zamezil a hráli by proti stejné věkové kategorii, což by byla ohromná výhoda a tak by to podle mě mělo být," vysvětluje. 

Soutěž je po nekompletně šesti odehraných kolech stále vyrovnaná. Zatím žádný mančaft neutekl a nevytvořil si větší bodový polštář. "Podle mě zatím stojí dva až tři faktory. Záleží na zdravotním stavu klíčových hráčů.

Další věc je, jestli ti, co mají kvalitu už necestují místo k zápasu v dorostu, s muži, a to v případě termínové kolize, a tím pádem se v průběhu podzimní části soutěže rodí poměrně překvapivé výsledky," říká Novický.

Pochvaluje si přístup hráčů i realizačního týmu. V neděli je čeká důležitý domácí duel proti Ždírci nad Doubravou, pak středeční vložené kolo a následuje další víkendový zápas. Takže během sedmi dnů čeká na dorostence takzvaný anglický týden v podobě tří zápasů. "Přál bych si samozřejmě, abychom to zvládli vítězně. Kluci jsou takto nastavení, což je dobře. Je třeba ale mít na paměti, že nás ani v jednom zápase nečeká nic jednoduchého," přemítá Novický.

TJ SLOVAN KAMENICE NAD LIPOU - TJ SOKOL BEDŘICHOV 1:9 (1:4)

Branky: 23. Dedera Lukáš - 20. Kálay Martin, 22. Novák Jakub (vl.), 31. Pavlíček Václav, 43. Tichý Tomáš, 50. Tichý Tomáš, 74. Tichý Tomáš (pen.), 77. Kálay Martin, 86. Cáha Patrik, 90. Švaříček Martin. Rozhodčí: Václav Masopust. ŽK: Novák (K). 35. diváků.