Bude to pro mě speciální zápas, říká Votava k blížícímu se duelu proti "svým"

Autor: David Kratochvíl - Středa, 18. září 2024, 13.52 hod.
V dresu fotbalistů juniorky FC Velké Meziříčí strávil Matěj Votava sezonu a půl. V neděli 22. září proto zavítá na stadion, kde to velmi dobře zná. Poprvé ale nezavítá při mistrovském zápase do kabiny domácích, ale jako nová letní posila A-týmu TJ Sokol Bedřichov bude od 14 hodin na tamním pažitu usilovat stoper o prodloužení třízápasové série bez inkasované branky a protažení šňůry zápasů bez porážky. Věří také, že po ztrátě z minulého kola při bezbrankovém remíze ve Vladislavi, tentokrát pojede se spoluhráči s plným bodovým ziskem. "Jasně, že to pro mě bude speciální zápas. S pár kluky už nějaké hecování proběhlo. Chtěl bych, abychom se domů vraceli se třemi body," říká v preview před víkendovým 8. kolem druhé nejvyšší krajské soutěže Matěj Votava. 

Matěji, ve Vladislavi jsi před koncem utkání vyčerpaný střídal kvůli onemocnění. Pomohla pauza, kdy se kvůli počasí o víkendu proti Herálci doma nehrálo?

Pauza i léky mi pomohly. Dnes už jdu s týmem normálně na trénink. Volno mi prospělo. Vyležel jsem se. Snad už budu zdravotně v pořádku. 

V neděli nastoupíte na půdě velkomeziříčské rezervy. Předpokládám, že hlavně pro tebe to bude speciální zápas...

Možná, že někdo řekne, že když v klubu působíte "jen" 1,5 roku, tak o nic speciálního jít nemůže. Osobně to ale jako speciální zápas vnímám, protože právě tohle angažmá mě posunulo hrozně moc. Když se bavím i se svým otcem (David Votava trénuje na Bedřichově starší dorost v divizi), jak jsem ve Velkém Meziříčí pod skvělým trenérem Liborem Švecem herně vyrostl, tak to nejde nevnímat jako speciální zápas. Mám tam spoustu kamarádů. S pár z nich už si píšu a štengrujeme se.

Co od zápasu očekáváš? Gólman domácích v minulém utkání při prohře s Měřínem v derby inkasoval červenou kartu...

Sestavu soupeře od začátku sezony sleduji. Tomáš Kolouch sice inkasoval červenou kartu, ale nedělní zápasy po obědě chytá Roman Invald, a to je zkušený, kvalitní gólman. Tam mít slabinu nebudou. S A-týmu podle mě posílení nebudou. Maximálně o místního hráče, který by se dopoledne nedostal do sestavy. Jinak mají sestavu ustálenou. Je to sice mladý tým, ale mají kvalitu. Jsou na tom velmi dobře rychlostně. Jsou šikovní s balónem. Očekávám pěkný ofenzivní fotbal s obou stran. Myslím, že bude padat spousta branek. Jen doufám, že všechny do sítě soupeře. 

Benfika padla naposledy  doma v derby s Měřínem, kdy hráli dvě třetiny utkání bez vyloučeného brankáře Koloucha. Ze zápasu asi ale moc vyjít nejde, protože náš nedělní soupeř právě kvůli oslabení musel nuceně  změnit herní pojetí nebo jak to vnímáš ty, přece jen i ty jsi v kádru soupeře loni zažil zápas, kdy po vyloučení brankáře jste hráli o deseti prakticky celý duel....

Z toho zápasu vyjít nejde. Pravdu máš v tom, že i za mě, a bylo to v Nové Vsi, jsme zažili taky takový zápas. Tom Kolouch byl vyloučený někdy v páté minutě, takže když pak napadáš, a jeden spoluhráč ti na hřišti chybí, tak soupeř tě přehraje. Zápas s Měřínem jsem neviděl. Předpokládám, že Benfika hrála z bloku a kluci se snažili chodit do rychlých brejků. V neděli to bude úplně jiný zápas. Proti nám určitě zanďoura hrát nebudou. 

S jakými cíli se v neděli z tvého pohledu na zápas pojede?

Je škoda, že jsme ve Vladislavi nedokázali vyhrát. Zápas jsme si s týmem rozebrali. Koukali jsme na něj. Na tom malém hřišti musíte jít brzy do vedení a donutit tím soupeře, aby hrál taky dopředu. Snažili jsme se držet balón, ale do žádných extra šancí jsme se nedostávali. A když už, tak nám zase chyběla kvalita v koncovce. Ukázalo nám to, že máme na čem pracovat. Zápasy venku na menších hřištích nás ještě čekají a my musíme ukázat kvalitu na to, abychom dokázali soupeře a ten jeho hluboký obranný blok přehrát. Ukázali jsme si konkrétní situace, kde je potřeba se chovat úplně jinak. Snažím se na tom zápase najít i pozitivní věci. Velké pozitivum vidím v tom, že nám funguje obrana. Potřetí v řadě jsme neinkasovali. Tím neříkám, že se soupeř nedostane do šancí. Vypadá to, že si to sedá. Osobně na zápas jedu s tím, vyhrát a zvýšit náskok na soupeře už na sedm bodů. Bude to ale strašně náročné, protože našeho nedělního soupeře v tabulce vidím hodně vysoko.